Obama och krig = ingen nämnvärd skillnad

Ja, nu så här några dagar efter valet och segerruset så kan det ju vara på sin plats att fundera på vad det amerikanska folket egentligen valde. Internationellt sett (med alla krig, och kommande krig) är det ingen nämnvärd skillnad. Ja, visst, Obama har sagt att han kan tänka sig en ganska massiv reträtt från Irak, men det innebär ingalunda att han vill kalla hem soldaterna till USA. Det alltmer försämrade säkerhetsläget i Afghanistan som har gjort att en truppförstärkning till Afghanistan är "nödvändig". Svensk trupp blir beskjuten, talibanerna blir allt starkare, terroratentat i städer som Kabul är numera vanligt förekommande.

Hela det svenska deltagandet i Afghanistan-kriget är fortfarande någonting som jag motsätter mig. Allt handlar om att mer eller mindre bli rövknullad av USA. En annan grej är ju det här med att man brukar säga att Sverige inte har varit i krig på 200-typ år. Rent tekniskt så är vi inte det längre, eftersom det är stridande förband vi har där och att de svenska förbanden är en del av ockupationsmakten. Det har till och med gått så långt att svensk trupp i ISAF-styrkan börjar använda sig av armbindlar där det står NATO på istället för en svensk flagga, ja då är det fan problem alltså. För där är vi nu, svenska soldater har faktiskt NATO-armbindlar istället för sverigeflagga.

Och sen att hela det landets ekonomi går runt på opiumförsäljning (opium: huvudingridiensen i heroin, och i stort sett olagligt i alla länder, inklusive Afghanistan) säger ju också en hel del om det misslyckande som Afghanistan-kriget är. Över 70 % av landets BNP står opiumsmugglingen för.

Jag skulle kunna skriva så mycket om Afghanistan-kriget och det misslyckande som det är, men jag har inte tid för det nu.

/ Adam


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0